reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

14 MAYIS “ECZACI VARSA HAYAT VAR” TEMASI İLE KUTLANDI

Son Güncelleme :

14 Mayıs 2024 - 11:09

/ 127 views kez okundu.
14 MAYIS “ECZACI VARSA HAYAT VAR” TEMASI İLE KUTLANDI

Kayseri Eczacı Odası tarafından 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk büstüne çelenk bırakıldı. Eczacılık haftası temasını “Eczacı Varsa Hayat Var” olarak belirlediklerini söyleyen Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, “50 bini aşkın eczacımız ile birlikte kutlamanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Kayseri Eczacı Odası, 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nde Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk büstüne çelenk sunma töreni düzenledi. Eczacılar Günü’nü kutlayan Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, “Ülkemizde modern eczacılığın temellerini oluşturan ilk eczacılık sınıfının kurulduğu ve ilk eczacılık dersinin verildiği tarih olan 14 Mayıs 1839’dan bugüne tam 1885 yıl geçti. Mesleki tarihimizde özel bir yere sahip olan bugünü, Bölge Eczacı Odalarımız. Eczacı Kooperatiflerimiz, eczacılık fakültelerimiz ve kamuda, sanayide ve eczanelerinde görev yapan 50 bini aşkın eczacımız ile birlikte kutlamanın gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Akın’ın açıklaması şöyle;

“GÜVENCE VAR, EMEK VAR, DAYANIŞMA VAR”

“Meslektaşlarımızın üstlendiği kritik roller, önce pandemide ardından büyük deprem felaketinde hem ulusal hem de uluslararası platformlarda çok daha net biçimde görüldü.
Çünkü eczacı varsa ilaç ve sağlığa ilişkin diğer ürünlere güvenli erişim var.
Çünkü eczacı varsa etkili sağlık danışmanlığı var.
Çünkü eczacı varsa sağlık kuruluşlarında etkin ve kaliteli hizmet var.
Güvence var, emek var, dayanışma var.”

“TÜİK’in Sağlık Harcamaları İstatistikleri 2022 yılı verilerine göre ülkemiz toplam cari sağlık harcamalarına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYII)’da ayırdığı %3,7’lik oran ile OECD ülkelerine göre en düşük pay ayıran ülkedir. Toplam sağlık harcamalarının GSYH oranı 2021 yılında %4,6 iken 2022 yılında daha da düşerek yüzde 3.7 olmuştur.”

Bu durum:
“Geri ödeme kapsamında yer alan İlaçlarda kısıtlamalara gidilmesi, hastalarımızın cebinden çıkacak ilaç fiyat farklarının daha da artması, (ki 2024 yılında katılım payı haricinde vatandaşlarımızın cebinden çıkacak ilaç fiyat farkının 20 milyar TL’yi bulacağını öngörüyoruz)”

“İlaç yoklukları ve ilaca kısıtlı erişim sorunları,
Yeni keşif yeni nesil ilaçların ülkemizde erişime açılamaması ve hastalarımızın yeni tedavi olanaklarından faydalanamamaları,
Şeklinde özetlenebilecek pek çok istenmeyen sonucu da zincirleme bir şekilde beraberinde getirmektedir.
Bu nedenle hastalarımızın tedavileri ihtiyaç duyduklan ilaçlara erişimi, ödemek durumunda kaldıkları ek tedavi maliyetlerinin azaltılması, zamanında ve doğru müdahalelerle hastalıklarım tedavisi ve olası ek komplikasyonların engellemesi adına Ulusal Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içerisinde sağlığa ayrılan payın artırılması, sağlık bütçesi İçerisinde ilaca uygun oranlarda pay ayrılması zaruridir.”

“Bizler hastalarımızın sağlık sistemi ile ilk temas noktası olan ve en kolay erişim sağlanan sağlık danışmanlarıyız. Ancak bundan çok daha fazlası olan sağlık hizmetlerini de sunabileceğimizi özellikle pandemi döneminde yaptığımız uygulamalarla gösterdik.
Gerek eczanelerimizde gerek evde bakım sağlık hizmet ekipleri İçerisinde meslektaşlarımızın sunacağı ilaç kullanımı inceleme hizmeti” ve “kronik hastalık takibi hizmeti gibi gelişmiş eczacılık hizmetleri ile hem ilaç kullanımı kaynaklı risklerin en aza indirilmesi hem de kamu kaynaklarının etkin kullanımı adına sağlık sistemimize önemli katkı sağlayabileceğimizi biliyoruz.
Bahsettiğimiz bu hizmetlerin birçoğu şu anda Avrupa’da ve gelişmiş başka ülkelerde hızla yaygınlaşmaktadır.
Bu uygulamalar sosyal güvenlik harcamalarını kontrol altında tutacağı gibi ilaç kullanımının eczacı eliyle akılı bir temele yerleştirilmesi ile kamu ekonomisinin güçlenmesinde ve kaynak israfının engellenmesinde etkin rol oynayacaktır.”

“Hastaların bakım kalitesi ve güvenliğini sağlama, halk sağlığını koruma, ilaca güvenli ve akılcı erişimi garanti etme gibi rolleri üstlenen bir eczacı işgücü modeli, sağlık sistemimizin üzerindeki yükleri hafifleteceği gibi sistemin ekonomik anlamda sürdürülebilirliğine de büyük katkı sağlayacaktır.
Yerli ve milli ilaç üretimi konusu çok önem verdiğimiz konu başlıklarından birisidir. Daha önce de dile getirdik, dışa bağımlı olmayan bir ilaç sanayi hedefi, bütün ilaç sektörünün ana hedeflerinden biri olmalıdır İlaç stratejik bir üründür ve ilaçta dışa bağımlık toplum sağlığı açısından ağır sonuçlara neden olmaktadır Bu sonuçları zaman zaman hep birlikte yaşıyoruz. llaç yokluklarının önüne geçebilmenin yolu, her ilaca kolayca erişebilmenin yolu kapsamlı bir yerli ilaç üretiminden geçmektedir Ertelemeden, ötelemeden hemen bugün bu hedef için elimizden ne geliyorsa hayata geçirmek durumundayız.”

ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLMELİ
“Kamuda görev yapan meslektaşlarımız ile emekli kamu eczacılarımızın özlük haklarının iyileştirilmesi ve hak kayıplarının giderilmesi özel önem ve öncelik verdiğimiz konuların başındadır Sağlık ve tedavi hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan, stratejik personel olarak görev yapan kamudaki meslektaşlarımızın karşı karşıya kaldıkları ayrımcılığa artık bir son verilmelidir. Kamudan emekli meslektaşlarımızın yaşadıkları mağduriyet artık bir an önce giderilmelidir.
Bildiğiniz gibi deprem bölgesindeki meslektaşlarımız, zor koşullar altında fedakârca görev yapmaya devam ediyorlar. Meslektaşlarımız her türlü olumsuz koşula rağmen memleketlerine sahip çıkıyorlar hala konteynerlerde ilaç eczacılık hizmeti veriyorlar Onlar her türlü güçlüğe rağmen yaşadıkları şehri terk etmiyor, hastalarına hizmet sunmaya devam ediyorlarsa bizim de onlara sahip çıkmamız ve işlerini kolaylaştırmamız gerekiyor Dolayısıyla deprem bölgesinde görev yapan eczacılara yönelik özel İyileştirmelerin hayata geçirilmesini bekliyoruz.”

ECZACILAR İÇİN İSTİHDAM POLİTİKALARI HAYATA GEÇİRİLMELİ
“Bir diğer önemli başlık, kontrolsüzce açılan eczacılık fakültelerinin ciddi bir istihdam sorunu yaratmaya devam etmesidir Eczacılık fakültesi sayısı enflasyonu ile de mücadele edilmelidir Çünkü uluslararası standartlarda kaliteli eczacılık eğitimi için, mesleki sürdürülebilirlik için, artık yeni bir eczacılık fakültesi daha açılmamalıdır Bu konu artık sadece eczacıları ilgilendiren bir başlık olmaktan çıkmış, bu fakültelerden mezun binlerce genç arkadaşlarımızı, onların ailelerini dolayısıyla bütün ülkemizi ilgilendiren bir istihdam sorunu haline gelmiştir. Yeni mezunlar için, artık yeni istihdam politikaları hayata geçirilmeli, kamu kuruluşlarında, özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde, ilaç sanayinde, dağıtım kanallarında ve ilaca ilişkin hizmetlerin yürütüldügü her dahua eczacı sayısı artırılmalıdır. Karmuda daha fazla eczach istihdam edilmesi hastalarımızın daha etkin ilaç eczacılık hizmeti almasına katkı sağlayacakur. İlaç sanayinde, ilacın gerçek uzmanı olan eczacıların daha fazla görev almasını sağlayacak kapsamlı istihdam politikaları hayata geçirilmelidir.”

“Son dönemde meslektaşlarımıza yönelik şiddet olaylarında ne yazık ki ciddi bir artış bulunmaktadır. Birinci basamak sağlık danışmanı olarak sağlık hizmeti veren eczacılarımızın sundukları bu hizmetin güvenli ortamlarda yerine getirilebilmesinin için gereken önlemlerin acilen alınması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum.”

“En yakın ve en kolay ulaşılabilen sağlık danışmanı olan eczacıların özenli çalışması sayesinde milyonlarca hastamızın sağlığı korunmakta ve yaşam kalitesi artmaktadır. Eczacılar, ilaca ve sağlığa ilişkin diğer ürünlere erişimde güvenin ve güvencenin simgesidir. 185 yıldır bu bilinçle her türlü koşulda hizmet sunan eczacılar, bundan sonra da bu güvene layık olarak halkımıza hizmet sunmaya devam edecektir. Bilimsel eczacılığın 185’inci yıl dönümünde bütün meslektaşlarımızın 14 Mayıs Bilimsel Eczacılık Günü’nü kutluyor bizimle birlikte olduğunuz için sizlere de çok teşekkür ediyorum.”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.