reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

MÜTEAHHİTLER MALİYETLERİN ALTINDA EZİLİYOR

Son Güncelleme :

23 Ocak 2023 - 14:08

/ 171 views kez okundu.
MÜTEAHHİTLER MALİYETLERİN ALTINDA EZİLİYOR

Kayseri Kamu Müteahhitleri Derneği (KAYMÜDER) basın mensuplarıyla kahvaltı programında bir araya geldi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan KAYMÜDER Başkanı Göker Gözütok, “Gelinen nokta, tek suçu medyumluk özelliği olmadı için fiyatlanın 5 katına çıkacağını öngöremeyen ve devletine güvenerek is alan yüklenicilerin birçoğunun batırılarak veya çok ciddi zararlar ettirilerek cezalandırılmasıyla sonuçlanmıştır” dedi.

Kayseri Kamu Müteahhitleri Derneği (KAYMÜDER) basın mensuplarıyla kahvaltı programında bir araya geldi. Burada basın açıklamasında bulunarak Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş ekonomik krizin hem inşaat sektörüne hem de kamu kaynaklarına zarar verdiğini söyleyen Kayseri Kamu Müteahhitleri Derneği (KAYMÜDER) Başkanı Göker Gözütok, “Kamu yüklenicilerinin 2019-2020-2021 yıllarında ihalelere verdiği tekliflerin bu fiyat artışlardan sonra çok düşük kaldığını belirttik. Ana kalemlerimizden beton, demir ve akaryakıttan örnek verecek olursak; 3.500 TL olan demirin tonu 17.000 TL ye, 140 TL olan C40 betonun m3 fiyatı 1.500 TL ye, 6,60 TL olan akaryakıtın litre fiyatı 29,00 TL ye kadar çıktı. İnşaat maliyetleri de ortalama 4-5 kat artış gösterdi” ifadelerini kullandı.

 

“5 KATINA ÇIKAN MALİYETLERİ KARŞILAMAK İMKANSIZ”

Kamu yatırımlarının 5 katına çıkan maliyetleri karşılamasını beklemenin imkansız olduğunu ifade eden Gözütok, “Bildiğiniz üzere fiyat farklı ve fiyat farksız olmak üzere iki tip ihale yöntemi var. Hükümet sektörümüzü desteklemek ve ayakta kalmasını sağlamak amacıyla 13.05.2022 tarihinde geçici 6 Madde adında bir kararname çıkarttı. Bu madde ile fiyat farklı işlerde 0,90 olan fiyat farkı katsayısı 1,00 olarak güncellendi. Fiyat farkı olmayan işlere 0,25 fiyat farkı katsayısı getirildi. Yüzde 15 in altında olan işlere de şartsız fesih hakkı getirildi. Ancak çıkan kararname çözümden çok uzak, özellikle fiyat farksız işler için hiçbir şey ifade etmeyen bir düzenlemeydi. Çıkan kararnameden sonra en büyük sıkıntının yaşandığı fiyat farksız işlerde TÜIK rakamlarına göre gelen zammın sadece yüzde 25’i karşılanıyor. Fiyat farklı işlerde TÜİK rakamlarına göre gelen zammın hepsi karşılanıyor. Ancak inşaat maliyetlerine gelen zamlar, TÜIK rakamlarından yaklaşık 2-3 kat daha fazla olduğundan işlerimizi tamamlamak için fiyat farklı işlerde aldığımız hak edişin 2 kati para harcamamızı, Fiyat farksız işlerde ise aldığımız hake dişin yaklaşık 4 katı para harcamamızı gerektiriyor. Sektörümüzden 5 katına çıkan maliyetleri karşılamasını beklemenin bu sektörün iflasını istemek olduğunu, kamu yatırımlarının da bu gelişmeden olumsuz etkileneceğini defalarca anlattık. Bu fiyat artışlarına rağmen yüklenicilerin aldıkları işleri tamamlamasını beklemek hayatın, mantığın ve ticaretin olağan akışına aykırı olduğunu defalarca söyledik” dedi.

 

“YÜKLENİCİ FİRMALARIN BİRÇOĞU BATIRILARAK İFLAS ETTİ”

Yüklenici firmaların batırılarak iflas ettiğini vurgulayan Gözütok, “Yüklenicilerin zarar görmeyeceğini hem de kamu yatırımlarının yarım kalmayacağını anlattık. Ancak gelinen nokta, tek suçu medyumluk özelliği olmadı için fiyatlanın 5 katına çıkacağını öngöremeyen ve devletine güvenerek is alan yüklenicilerin birçoğunun batırılarak veya çok ciddi zararlar ettirilerek cezalandırılmasıyla sonuçlanmıştır. İşlerini ihale edemeyen, ihale ettiği ise 1 katılımcı bile gelse sevinen kamu kurumları da cezalandırılmıştır. Rekabet sağlanamadığı için parası har vurulup harman savrulan vatandaşlar cezalandırılmıştır. Teminatımızın 4-5 katına güncellenerek hazineye gelir kaydedilmiştir. Birçoğu mimar ve mühendis olan meslektaşlarımız mesleklerinden yasaklanmıştır. Ellerinde olmayarak işlerini yapamayan firmalarımız idareler tarafından ihale yasaklısı yapıldı. 2021 yılında 7300 firma, 2022 yılının ilk 8 ayında 6639 firma ihale yasaklısı yapılmıştır. Sektörümüzün suçu olmadı halde batmasıyla; firmalarımızı, çalışan işçilerimizin, tedarikçilerimizin, finansman kullandığımız kuruluşların mağduriyeti ve piyasanın yapısının onarılmaz bir şekilde bozulması süreci başlamış ve süreç devam etmektedir” diye konuştu.

 

“MALİYETLER ALTINDAN KALKILAMAZ DURUMDA”

Artan maliyetler konusunda yüklenici firmaların aradaki fiyat farkları ile karşı karşıya kaldığını belirten Gözütok, “Bitti mi hayır. Maliyetler altından kalkılamaz oranda arttığı için işini yapamayan yüklenicinin 20 milyon liralık işi 100 milyon liraya yeniden ihale edilmiş ve aradaki 80 milyon lirayı ödemesi için yüklenicilere işlem başlatılmıştır. İmkanlarımızın bu maliyet artışlarını karşılamasının mümkün olmadığını defalarca anlatmamıza ve siyasilerce de bilinmesine rağmen göz göre göre bile isteye bizlere zulmedilmiştir. Kaynak yetersizliğinden ve bütçeye getireceği yükten bahseden hükümete Paran yoksa yapma diyoruz. Bizler bu işlerin yapılması için sadece aracıyız. Bütçeden ayıracağınız para yüklenicilere değil yaptığınız işlere ayrılıyor. Bizler yükleniciyiz, yük değiliz. Hükümet eliyle anlaşılmaz bir biçimde sektörümüze yapılan zulüm tam gaz devam ediyor. Çözmek için ne çabalayan ne uğraşan ne de gayret gösteren var” ifadelerini kullandı

 

“KONUT ARZ SIKINTISINA SEBEP OLDU ”

TOKİ’nin firmalara ihalelere girmeleri konusunda telkinde bulunmasının arakasında çözülmeyen sorunların var olduğunu aktaran Gözütok, “Konut sıkıntısını derinden hissettiğimiz şu günlerde birçoğu da yapsat yapan ve TOKİ’nin de yüklenicisi olan kamu müteahhitlerini haksız yere batırmak konut arz sıkıntısının da artmasına neden olmuştur. TOKİ geçtiğimiz aylarda müteahhitlerle “ihalelerimize girin lütfen” başlıklı bir toplantı yaptı. Yüklenicilerin ihalelere girmeme nedenini yükleniciler değil bizleri ne dinleyen ne sorunlarımıza çözüm üretebilen siyasilerdir. Lütfen neden ihalelere irecek yüklenici bulunamadığının toplantısını onlarla yapın” ifadelerine yer verdi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.