reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

BU BAYRAM VATANDAŞIN TERCİHİ KÜÇÜKBAŞ OLUYOR

Son Güncelleme :

05 Haziran 2024 - 13:08

/ 93 views kez okundu.
BU BAYRAM VATANDAŞIN TERCİHİ KÜÇÜKBAŞ OLUYOR

Kurban Bayramı’na kısa bir zaman kala vatandaşlar kurban pazarlarının yolunu tutuyor. Kurbanlık fiyatlarının bu yıl yüksek olması nedeniyle vatandaşlar tercihini küçükbaştan yana kullanıyor. Özmen Besicilik İşletme Sahibi Mehmet Özmen, geçtiğimiz yıla göre kurban satın alımında yüzde 15’lik bir düşüş olduğunu söylerken et fiyatlarında ise son bir ayda gerçekleşen kademeli düşüşlerin suni bir düşüş olduğunu vurguladı.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar kurban pazarlarının yolunu tutuyor. Büyükbaş hayvanların hisse fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşlar daha çok küçükbaş hayvana yönelirken kurban kesen vatandaş sayısında da yüzde 15’lik bir düşüş gözlemleniyor. Küçükbaş hayvanların 14 bin ila 18 bin TL arasında satışının yapıldığını söyleyen Özmen Besicilik İşletme Sahibi Mehmet Özmen, “Şehir merkezlerinde yavaş yavaş açılmayla beraber Kayseri’ye de büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar gelmeye başladı. Kayseri her Kurban Bayramı’nda olduğu gibi bunda da yine çok çok hareketli. Yavaş yavaş kurbanlık fiyatları, kurbanlık adetleri ve sayıları da belirlenmeye başladı. Her sene Kayseri’de binlerce hayvan kesilir. Belediyenin kesim yerlerinde, kesimhanelerde, pazarlarda. Yine bu sene de vatandaşlarımız için kesimler ve kesimhaneler olacaktır. Bu sene vatandaşların genelde tercihi küçükbaş hayvanlar oluyor. Vatandaşlar küçükbaş hayvanlarda kuzuyu, büyükbaş hayvanlarda da böyle cüssesi hafif küçük diyebileceğimiz tosun dediğimiz erkek hayvanları daha çok tercih etmeye başladılar. Geçen seneye göre bu sene baktığımızda ekonomik durumlarla alakalı da olabilir ki yüzde 15’lik bir düşüş gözlemleniyor. Ama genelde Kayseri halkı kurbanını Arife günü diyebileceğimiz bayramdan bir önceki günde de alışverişlerini yapıyorlar. Bir önceki yıla baktığımızda yüzde 10-15 bir azalma var. Ekonomik durumlar da bunu etkilemiş olabilir. Şu an idealde küçükbaş hayvanlar 14 bin TL’den başlıyor, 18 bin TL’ye kadar küçükbaş hayvanlar var. Hisse fiyatlar da 20 bin TL’den başlıyor. 30 bin TL’ye kadar da hisse fiyatları var diyebilirim, düşünen vatandaşlar için” ifadelerini kullandı.

ET FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞ SUNİ BİR DÜŞÜŞ

Türkiye’nin tarım politikalarında dişi hayvanlara yönelik iyileştirilmeler yapılması gerektiğini söyleyen Özmen, dişi hayvanların kesimine devam edilmesi halinde et fiyatlarında artış yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Son bir ay da et fiyatlarının kademeli olarak düşmesinin suni bir düşüş olduğunun altını çizen Mehmet Özmen, “Ülkemizin tarım anlamındaki politikaları, Tarım Bakanlığı politikalarına bakıldığında maalesef girdileri çok pahalı. Benzin pahalı, mazot pahalı, gübre pahalı. Dişi hayvanlarının kesimi bunda çok çok etkili. Şimdi ne kadar çok ithal olursa olsun ülkemizdeki bazı illerin nüfusları, yerleri belli. Sadece İstanbul’da 20 milyona yakın insan yaşıyor. İthali biz ne kadar çok yaparsak yapalım ister istemez fiyatları düşüremeyiz. Şu an bir ithal var. Sınırlar, gümrükler, kapılar açıldı. Harıl harıl Türkiye’ye ithal hayvan geliyor ama bu da fiyatların düşmesine çok çok etkili olmuyor. Bizim bir kere dişi hayvancılığına teşvik etmemiz, doğan hayvanları besleyebilmemiz, dişi hayvanları yine kestirmememiz gerekir ki fiyatlar düşük olsun. Mevcut haliyle maalesef et fiyatları yine artmaya devam edecek ama son bir aydır kademeli olarak et fiyatları düşüyor. Bu sadece suni bir düşüş. Vatandaşın yine çok ciddi bir anlamda işine yarayacak bir düşüş olarak gözükmüyor.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.