reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

YILIN AHİSİ NUH HASYÜNCÜ, ŞED KUŞANDI

Son Güncelleme :

03 Ekim 2024 - 22:10

/ 70 views kez okundu.
YILIN AHİSİ NUH HASYÜNCÜ, ŞED KUŞANDI

Yılın Ahisi olarak seçilen Nuh Hasyüncü’nün Şed kuşanma töreni Kayseri Ticaret Odası Rıfat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Müslümanlık olmadan Ahiliğin de olmayacağını ifade eden Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Ahilik kendisi için yaşamamak başkaları için yaşamak, kendisi için istediğini başkası için de istemek, fedakarlık, mütevazilik, doğruluk hepsini içine alan aslında peygamber öğretisiyle oluşmuş bir felsefedir. Müslümanlık olmadan Ahilik olmaz çünkü bunlar birlikte ortaya çıkmışlardır” dedi.

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) tarafından düzenlenen 37. Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında yılın Ahisi programı Kayseri Ticaret Odası Rıfat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programda, yılın ahisi olarak seçilen Nuh Hasyüncü’nün Şed kuşanma töreni de gerçekleştirildi. Müslümanlık olmadan Ahiliğin de olmayacağını ifade eden Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, “Bizim servetimizin üzerinde fakirin hakkı olduğuna inanırız dinimiz de böyle emreder bizim inancımızda kültürümüzde böyledir. Bizim inancımızda güçlülük veya güçsüzlük para mal mülk değildir. Bizim medeniyetimiz dünyaya birçok farklı insanca yaşamanın yolunu açan felsefe edindirmiştir onların başında Ahilik felsefesi gelir. Ahilik kendisi için yaşamamak başkaları için yaşamak, kendisi için istediğini başkası için de istemek, fedakarlık, mütevazilik, doğruluk hepsini içine alan aslında peygamber öğretisiyle oluşmuş bir felsefedir. Müslümanlık olmadan Ahilik olmaz çünkü bunlar birlikte ortaya çıkmışlardır. Ahi olmak için mütevazi olmak, kibirden sakınmak, başkaları için yaşamaktır” şeklinde konuştu.

“SADECE ESNAFLAR AHİ DEĞİLDİR”

Ahilik kutlamalarının Kayseri’de yapılma sürecinden söz eden Kayseri Esnaf Kredi ve Kefaret Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan, “Ahiliği biz 1990’da kutluyorduk ama Ahilik, kendi iç bünyemizde Esnaf ve zanaatkarlar olarak sadece bizim işimiz değildir. Sadece esnaflar Ahi değildir işini yapan sanayici de, doktor, avukat da bir Ahidir” ifadelerinde bulundu.


Ahilik teşkilatının nasıl bir yapıda olduğu hakkında bilgiler veren Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, “Ahilik teşkilatı sadece bir esnaf teşkilatı değildir. Hoca Ahmet Yesevi hazretlerinin sadece Anadolu topraklarının değil Balkanlara, Avrupa’nın ortasına kadar giderek bu coğrafyanın Türkleşmesi ve Müslümanlaşması için çalışmış yüzlerce gönül ehli var bunların başında da şüphesiz ki Ahi Evran geliyor. Temelleri Kayseri’de atılan Ahilik teşkilatı elbette bir esnaf örgütüdür ama bu teşkilatın içinde sadece esnaflarımız değil birden fazla kesim de bulunuyordu. Bir Ahi kardeşlik hukukuna özen göstermiş cömertliği kuruluş gayesi olarak şiar edinmiştir” diye konuştu.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.