reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

ORTODONTİK TEDAVİDE DİŞ ÇEKİMİ: “SAĞLIKLI SONUÇ İÇİN DİŞ ÇEKİMİ ÖNEMLİ”

Son Güncelleme :

08 Kasım 2024 - 10:34

/ 14 views kez okundu.
ORTODONTİK TEDAVİDE DİŞ ÇEKİMİ: “SAĞLIKLI SONUÇ İÇİN DİŞ ÇEKİMİ ÖNEMLİ”

Ortodonti Uzmanı Meltem Özsaygılı, tedavi sürecinde hastanın diş çektirmemek istememesi sonrası karşılaşılan problemlerden bahsederek, “Hekim çekim önerdi ancak hasta yaptırmadıysa tedavi bittiğinde hastanın dişleri öne doğru fırlak bir pozisyonda oluyor ve hasta dişlerimi bu şekilde beğenmiyorum diyor. Bu tarz hasta gruplarında ise 2. Kez tedavide diş çekmek zorunda kalabiliyoruz” dedi.
Ortodonti Uzmanı Meltem Özsaygılı, Kayseradar ve Radyoradar ortak canlı yayınında ‘Sağlık Olsun’ programına katılarak moderatör Bilgenur Ülger’in sorularını yanıtladı. Özsaygılı tedavide dişini çektirmek istemeyen hastalar için 2 aşama olduğunu belirterek, “Hastalarımızın en çok kaygılandığı nokta diş çekimi oluyor. Ben de hastalara şu örneği veriyorum; 1 litrelik kavanoza 2 litre su koyamayız. Çenemizin belli bir şekli, boyutu var. Çene içerisinde düzgün sıralanmamış dişler varsa zaten dişleri doğru şekilde kullanamıyorsunuz. Dolayısıyla o dişleri düzeltmediğimiz takdirde sorun oluyor. Çapraşıklık çok yoğunsa hastalarıma tel de olsa şeffaf plak da olsa çekim yapmak zorundayız diye anlatıyorum. Çapraşıklık orta düzeyde ise hasta ile; tel mi şeffaf plak mı diye karar verme sürecine geçiyoruz. Şiddetli çapraşıklıkta çekim yapılmalıdır. Hekim çekim önerdi ancak hasta yaptırmadıysa tedavi bittiğinde hastanın dişleri öne doğru fırlak bir pozisyonda oluyor ve hasta dişlerimi bu şekilde beğenmiyorum diyor. Bu tarz hasta gruplarında ise 2. Kez tedavide diş çekmek zorunda kalabiliyoruz” diye konuştu.
ORTODONTİ TEDAVİSİNDE DİŞLER TEKRAR BOZULUR MU?
Ortodonti tedavisinde ilk aşama ve en önemli aşamalardan biri olan planlamanın doğru yapıldığında sorun yaşanmayacağını belirterek, dişlerin bu çerçevede tekrar bozulma durumunun yaşanmayacağını belirten Özsaygılı, “Ortodontik tedaviyi ayağımızın kırılıp alçıya alınmasına benzetiyorum; alçı çıkar çıkmaz hemen koşabilir miyiz, koşamayız. Ortodontik tedavide de dişi kemik içerisinde bir yerden bir yere hareket ettirirken yapım yıkım olayı gerçekleştiriyoruz. Bu olay hem kemik düzeyinde hem diş eti fibrilleri üzerinde oluyor. Diş bir yerden bir yere 2.5-3 mm hareket etti; diş fibrilleri geriliyor. Bu fibrillerin yeni konuma adapte olması için de 3 ay ile 18 ay arası zaman gerekiyor. O yüzden tedavi bittikten sonra hangi tip tedavi olursa olsun tel ya da şeffaf plak, hastalarımıza koruyucu önlemler ve tansiyon dönemi dediğimiz dönemde dişlerin iç yüzeyine çok ince retainer teli yapıyoruz. Bunların üzerinden koruyucu pasif şeffaf plaklar yapıyoruz. Hastalarımıza belli bir periyot boyunca bunların ağızda kalması gerektiğini söylüyoruz. Plaklarımızı en azından gece yatarken takmamız gerekiyor ki plaklarla dişlerimiz eski halini almasın dişlerimizin yeni konumlarına rehberlik edebilelim diyoruz. O yüzden bu dönem iyi geçerse dişlerle bir bozukluk olmuyor. Tedavi planlaması doğru yapılırsa ki bu en önemli aşamadır; temel doğru atılırsa hiçbir sıkıntı olmaz” şeklinde konuştu.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.