Altın yavaş yavaş yükselme sinyalleri verirken kasım ve aralık aylarında yukarı yönlü çıkış yapması bekleniyor. Bununla birlikte uzmanlar ise yabancı para birimlerinin değer kaybederek Türk Lirası’nın değerleneceğini söylüyor. Altının küçük sinyaller ile yerini bulmaya başladığını belirten Kuyumcu Mehmet Altuncan, “Altın şu an da dediğimiz gibi küçük sinyaller ile yerini bulmaya gidiyor. Dünyada merkez bankalarının faiz verileri ile alakalı beklentiler var. Bu hafta içinde belli olacak. Ons yerinden küçük küçük hareketler ile yukarı doğru oynamış durumda” diye konuştu.
Altının önümüzdeki aylarda küçük sıçramalar ile yükselişe geçmesi bekleniyor. Yaz aylarının bitmesi ile birlikte altın yatırımcısı olan gurbetçiler ülkelerine dönmeye başladı. Gurbetçilerin iç piyasaya etkisinin olmadığını söyleyen Mehmet Altuncan piyasanın tamamen arz talep dengesine göre şekillendiğini belirtti. Ülke içi altın piyasasını değerlendiren Kuyumcu Mahmet Altuncan, “Gurbetçiler geldikleri izin döneminde ihtiyaçlarını ve kullanacaklar ürünleri temin edip alışverişini yapar giderler. Altın piyasasına hiçbir etkileri olmaz. Altın arz talep dengesi çok çok etken olması gerekir” ifadelerini kullandı.
“ALTIN YUKARI YÖNLÜ ÇIKIŞ YAPACAK”
Altının yükseleceğini söylerken Türk Lirasının da değerleneceğini söyleyen Kuyumcu Mehmet Altuncan, “Altın sektöründe yukarı yönlü bir çıkış olacağını söylüyoruz. Dokuzuncu ayın bitmesiyle tamamlanıyor. Kasım ve aralık ayında piyasa daha da ısınacak. Türk lirasını çok değerlendirecekler. Yabancı para primlerine çok yatırım yapmasınlar. Türk lirası bu paralara karşı daha güçlü hale gelecek. Altın şu an da dediğimiz gibi küçük sinyaller ile yerini bulmaya gidiyor. Dünyada merkez bankalarının faiz verileri ile alakalı beklentiler var. Bu hafta içinde belli olacak. Ons yerinden küçük küçük hareketler ile yukarı doğru oynamış durumda. Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte küçülmeyi programına aldı. Sanayi ve üretimde değil de ülke içinde ki harcamalarını disipline getirdi. Alman ekonomisi Avrupa Birliği’nin en etkin en başarılı gücü, desteği olan bir ekonomi. Devletsel harcamayı kısıtlama projelerinin içerisine aldılar. Bu disiplin tabii dünya da diğer ekonomilere de örnekleme yapacak” ifadelerini kullandı.
“GURBETÇİLERİN PİYASAYA ETKSİ OLMAZ”
Yurt dışından gelen gurbetçilerin iç piyasaya etkisi olmadığını tamamen arz talep dengesine göre şekillendiğini ifade eden Mehmet Altuncan, “Perakende sektöründeki hareketlilik altın fiyatlarında ki yükseliş etkeninde yüzde 2 kadardır. Ülke içi konuşuyorum. Çünkü perakende sektöründe ki alışverişlerimiz altın fiyatlandırması üzerinde çok etkisi olmaz. Bunu sadece Hindistan piyasasında etkisi olur. Gurbetçiler geldikleri izin döneminde ihtiyaçlarını ve kullanacaklar ürünleri temin edip alışverişini yapar giderler. Altın piyasasına hiçbir etkileri olmaz. Altın arz talep dengesi çok çok etken olması gerekir ki, o da dediğim gibi Hindistanlılar alışverişte dünyada ki altın arz talep dengesini sarsar” dedi.
HABER: HAMZA EMİN USTA- İSMAİL ÇİLDAŞ