Sandıkta Açan Sümbüller isimli Yahyalı halılarından motiflerin yer aldığı kişisel tasarım halı sergisi KAYÜ Mustafa Çıkrıkçıoğlu MYO Öğretim Görevlisi Dr. Zahide Şahin’in ev sahipliğinde Kayseri Kalesi’nde açıldı.
Yahyalı İlçesi’nin yöresel el dokuma halısının motiflerinin sergilendiği Yahyalı halılarından motifler konulu, ‘Sandıkta Açan Sümbüller’ halı sergisi açıldı. Serginin açılış töreni Yahyalı Kaymakamı Mehmet Kaya, Kayseri İl Kültür Turizm Müdürü Doç. Dr. Şükrü Dursun, Kayseri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ertuğrul Şahmetlioğlu, Kayseri Müze Müdürü Gökhan Yıldız’ın katılımıyla gerçekleşti. Kayseri Kalesi içerisinde yer alan Kayseri Müzesi’nde açılışı gerçekleştirilen sergi ismini kadınların çeyiz sandığından alıyor.
“SANDIK VE SÜMBÜL’ BİLDİĞİMİZ ÇEYİZ SANDIĞINI SEMBOLİZE EDER”
Sergi isminin kadınların çeyiz sandıklarından geldiğini söyleyen KAYÜ Mustafa Çıkrıkçıoğlu MYO Öğretim Görevlisi Dr. Zahide Şahin, “Yahyalı yöresinin halıları çok kıymetlidir. Çünkü Yahyalı yöresinin halılarında gördüğümüz motifler, Arlarımızın Orta Asya’dan Anadolu’ya getirmiş olduğu dokuma özelliklerini barındırır. Bu özellikleri günümüze kadar taşınmış dokumalardır. Yahyalı’da dokumların birçok çeşidini görebiliyoruz. Sergide ki temamız ‘Sandık ve Sümbül’ bildiğimiz çeyiz sandığını sembolize eder. Bildiğiniz üzere çeyiz sandığında kadınlarımızın en kıymetli eşyaları bulunur. Yahyalı halılarında ki sandık bölümü, halılar için kullanılan sümbül motifini tasarımlarımda kullandım. O yüzden sergi ismimi ‘Sandıkta Açan Sümbüller’ oldu” diye konuştu.
“TÜRK KÜLTÜRÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN”
Dokuma halının tarihine değinerek halının Türk kültürü açısından önemini vurgulayan Yahyalı Kaymakamı Mehmet Kaya, “Türk kültürü için önemli bir gün. Bildiğiniz gibi MÖ üçüncü yüz yılda Türk Halısı keşfedilmiştir. Ben hocamın tezini de okudum, geçmişi bilinmemektedir diyor Yahyalı halısının ama ben biliyorum ki geçmişi kadim olan bir halı ve çok üzücü ama 15 yıl öncesine kadar her ev de Yahyalı da Yahyalı halısı dokunurken işte gençlerimizin istihdam kapısı, çeyizliklerini yaptığını bildiğimiz halı iken şu an günümüz de sayısı çok azalmıştır. Bir yıldır Yahyalı’da görev yapıyorum, bunu tekrar nasıl hayata geçiririz diye gerek genel yönetimimiz ile gerek diğer paydaşlar ile fikir alışverişin de bulunuyoruz. Maalesef sendikalıların artması, makineleşmenin artması ile bu değerlerimiz önemini devam ettiriyor fakat günümüzde ki varlığını kayıp ediyor diyebiliriz. Hocamın yapmış olduğu bu çalışmalar ile yazı üzerin de gelecek nesillere Yahyalı motifleri aktarılacaktır. Hocama tekrardan teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.