Türkiye Kamu-Sen Kayseri İl Başkanı Muzaffer Pala, SGK’da EYT’lilerin işlem sürelerinin uzun olması nedeniyle tepki gösterdi.
Türkiye Kamu-Sen Kayseri İl Başkanı Muzaffer Pala, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğünde EYT’den emekli olacak vatandaşların işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle tepki gösterdi. Pala, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
“Türkiye Kamu Sen 650 bini aşkın üyesi ile devletimizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğünü esas alan kamu görevini hakkıyla ifa eden memurların mensubu olduğu bizim ilkemiz önce ülkemiz ülküsü ile mücadelesine 32 yıldır yılmadan devam eden güçlü bir konfederasyondur. 09.10.2023 tarihinde bir sendika üyemiz İl Müdürü tarafından saat 15:40 sularında makamına çağrılarak; üyemize Sayın Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir beyefendinin meclis soru önergesi ile alakalı olarak bu konuları sen mi yayıyorsun dediği ve odada bulunanlarla beraber meclis sorusuna cevap niteliğinde aynı zaman diliminde sosyal medya platformu aracılığı ile haber yapıldığı ve cevap verildiği görülmüştür. Soru önergesine karşılık; sendika üyelerimize baskı ve mobbing uygulanmış ve görev yeri değişikliği ile adeta sürgün verilmiştir. Kutlu devletimiz ve aziz milletimiz için fedakarca çalışan, emeğini esirgemeyen ve özveri gösteren yüzlerce kamu görevlisi zan altında bırakılmıştır. MHP Genel Başkan Yardımcısı Kayseri Milletvekili Sayın İsmail Özdemir beyefendi tarafından Kayseri Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ndeki EYT işlemleri hakkındaki Meclis sorusu üzerine, 09.10.2023 tarihinde SGK İl Müdürlüğünde Müdürlük makamında yapmış olduğu haberde 69 bin 992 başvuru olduğu, 44 bin 26 vatandaşın kısa sürede emekli edildiği, il müdürünün gece bile çalıştığı iddia edilerek haber yapıldığı anlaşılmıştır. Söz konusu haber ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sorulan meclis sorularının medya üzerinden İl Müdürünün kendi makam odasında cevap verilmesi devlet adabına yakışmamıştır. Bir il müdürünün görevi, kendisine yakın medya ilişkileri kurarak tahtını sağlamlaştırmak değil, vatandaşa sağlıklı hizmet sunmaktır. PR çalışması ile gidilecek yer siyasettir, yerel seçimlerde bu kadar yakınken istifasını ve siyasette mücadelesini bekler, davet ederiz.
Kayseri SGK İl Müdürlüğü ve bağlı merkez müdürlüklerinde 500’e yakın personel görev yapmaktadır. 03.03.2023 tarihinde EYT sebebiyle yapılan başvuruların sonuçlandırmak üzere 20 personel emeklilik servisinde görevlendirilmiştir. Diğer illerde EYT yoğunluğunu hafifletmek adına farklı birimlerde çalışan personeller emeklilik işlemlerinde destek olarak çalışırken İl Müdürü tarafından bu desteği sağlamak için dilekçe veren 25 personellerin taleplerine cevap dahi verilmemiş, emeklilik işlemleri bilerek ya da acemice yavaşlatılmıştır. Hiçbir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nde görülmeyen bir uygulama ile zemin katın yarısı panel suntalar ile kapı kolları sökülmek suretiyle kapatılmış, burada görevlendiren personellerin dahili telefon hatları söktürülmüş, herhangi bir şekilde diğer kurum personellerinin vatandaşa hizmet sunması iç emirler çıkartılmak suretiyle engellenerek iletişim yolları kapatılmış, bizzat il müdürünün talimatıyla sadece kendisinin yönettiği ve bilgisi olmadan hiçbir işlemin yapılmadığı şekle büründürülerek EYT kapsamında iş ve işlemler il müdürünün şahsına özel dosyaların öne çekilerek takip edilmiştir. EYT’de binlerce insan sıra bekler, ümit beslerken, gerekli personel ataması yapılmadığı için bekleyen vatandaş, yorulmuştur, yıpranmıştır. Ama buna çare aramak yerine tanıdık dosyaları öne alınmış, rakam açıklamaları ile düpedüz şov yapılmıştır. 6.02.2023 tarihinde meydana gelen asrın felaketi deprem nedeniyle Adıyaman ve Kahramanmaraş illerimizdeki emeklilik başvuruları Kayseri İl Müdürlüğü’ne devredilmiştir. Depremzede vatandaşlarımızın işlemleri tamamen sonuçlandırılmadan iş ve işlemler Trabzon, Giresun gibi ilimize havale edilmiştir. Depremzede vatandaşlarımızın emeklilik başvuruları öncelik arz etmesine rağmen il müdürlüğü tarafından yürütülen süreç nedeniyle mağdur edilmiştir. Yapılan habere göre 69 bin 992 başvuru olduğu, bu başvuruların 44 bin 26’sının sonuçlandırıldığı göz önünde bulundurulduğunda 25 bin 966 başvurunun ret veya sonuçlanamadığı anlaşılmaktadır. Geçen 7 aylık zaman süreci yaptırmış olduğunuz haberde EYT başvurularını kısa sürede sonuçlandırıldığı ifade edilmiştir. Hayatını idame ettirecek başka bir gelir kaynağı olmayan depremzede vatandaşlar açısından bakıldığında sizce bu 7 aylık zaman kısa bir süre midir? Hal bu durumda iken depremzede ve Kayserili vatandaşlarımızın bağlanmamış dosyaları beklerken EYT konusunda uzmanlaşmış ve pek çok dosyayı hızlı ve etkin bir şekilde sonuçlandırabilecek 5 personel İstanbul iline neden görevlendirilmiştir? Makam odanızda sosyal medya platformu aracılığıyla yapılan haberde ek olarak kullanılan fotoğraf gerçeği yansıtmamaktadır. Mesai saati öncesi kurum giriş kapısı kapalı iken oluşan vatandaş yoğunluğu mesai saatinin başlaması ve kapıların açılması neticesinde devletimizin yapmış olduğu 6 katlı bina içerisine dağılmış ve kurum içerisindeki yoğunluk aylarca devam etmiştir.
Vatandaşlar tarafından verilen dilekçe ile başvuruların alınması ve çeşitli konularla ilgili bilgi almak maksadıyla Kuruma gelen vatandaşlara hizmet edecek bölümde az sayıda memur görevlendirilmesi nedeniyle özveri ile çalışan kurum personelleri yoğun bir iş yükü altında bırakılmış, personel görevlendirilmesindeki yetersizlik nedeniyle dilekçelere aylar sonra cevap verilmek durumunda kalınmış ve bir kaç gün eksiği nedeniyle talep tarihinden aylar sonra emeklilik hakkı elde edemediğini öğrenen vatandaşlarımıza verilen ret cevabıyla emeklilik hayali kuran vatandaşlarımız mağdur edilmiştir. Kurumda çalışan yüzlerce memur iç emir ile emeklilik işlemlerine hiçbir şekilde dahil edilmemiş bu durum vatandaşların başvurularının ret edilmesine neden olmuştur. İl müdürlüğünde sürekli olarak vatandaş ile memurlar arasında bu sebeple sözlü tartışmalar yaşanmıştır. EYT gibi çok beklenen ve konuşulan bir düzenleme sonrasında, kurum içi işleyiş müdürlüğün bizzat kendisinde düğümlendirilerek, işleri hızlandırmak yerine kişisel hatır ve tanışlık bağlantıları kuvvetlendirilmiş, koca bir şehirdeki emeklilik beklentisi bir şahsın kontrol ve uhdesine bırakılmıştır. Yönetiminizin 6. olduğu yönündeki başarı olarak tarafınızca yaptırılan haberler başvuru sayısı ile alakalıdır. Depremzede vatandaşların emeklilik başvuruları İl müdürlüğünüzde aylarca beklemiş çoğu dosyada hiçbir işlem yapılmamış akabinde kendi ilinde başvuruları bitiren Trabzon, Giresun gibi illere havale edilmiştir. Kendi illerindeki başvuruları 3-4 ay öncesinden bitiren illerden 7 ay geçmiş olmasına rağmen halen başvuruları bitiremeyen yönetiminiz daha başarılı mı sayılacaktır? Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle etkin, verimli ve hızlı kararlar alınırken ve il müdürlüğünüzde yaklaşık 500 memur görev yapmaktayken 7 aylık süreç içerisinde emeklilik taleplerini sonuçlandıramayan yönetiminiz sizce başarılı mıdır?”