reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

ORGANİK VE İLAÇSIZ ÜRÜNLER BU PAZARDA VATANDAŞLA BULUŞUYOR

Son Güncelleme :

30 Eylül 2024 - 11:10

/ 14 views kez okundu.
ORGANİK VE İLAÇSIZ ÜRÜNLER BU PAZARDA VATANDAŞLA BULUŞUYOR

Kocasinan Belediyesi öncülüğü ile açılan organik tarım pazarında, organik ve ilaçsız ürünler sertifikalı olarak vatandaşlar ile buluşuyor.

Kayseri’de Kocasinan Belediyesi tarafından vatandaşları ve çiftçileri ilaçsız ve organik tarıma sevk etmek amacıyla organik tarım pazarı açıldı. Erciyesevler Mahallesi’nde açılan pazarda sertifikalı ürünler organik ve ilaçsız bir şekilde vatandaşlarla buluşuyor.

Organik ve ilaçsız gıdanın tüketicilere ulaşmasını amaçladıklarını belirten Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Yeşim Bekyürek, “Kayseri’de 2012 yılında başladığımız organik tarım çalışmalarımızı 2013 yılında Kocasinan Belediyesi ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği işbirliği ile organik bir pazara dönüştürdük. 2013 yılından beri Kayseri’de bir pazarın denetimi ve yürütülmesinde aktif olarak görev alıyoruz. Derneğimizin çatısı altında yer alan 35 üretici ile Kayseri’de 650 dekar alanda 9 ilçede üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz sertifikalı organik tarım ürünlerimiz her Pazar Kocasinan Belediyesinin bize tahsis ettiği Erciyesevler Pazarı’nda tüketiciler ve üreticiler ile buluşuyor. Pazarın yürümesi noktasında çalışan ziraat mühendisi bir arkadaşım var denetimleri o gerçekleştiriyor. Sabah erken saatlerde ürünlerin kayıtları ile başlıyoruz. Bu pazardaki ana amacımız temiz ve güvenilir gıdanın direk olarak üreticilerden tüketicilere aracısız bir şekilde ulaşılmasın sağlamakla birlikte bu yerel kalkınma modelinin pazar aracılığıyla tüm Türkiye’ye örnek olmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

Süleyman Orhan isimli bir üretici, “Organik tarıma 2013’te başladık. Yeşim hanım organik tarım yapacaksınız dedi. Ben zaten sebzecilik yapıyordum, ama organik tarımı bilmiyordum. Ürettik ama satacak yerimiz yoktu. İl tarım Müdürlüğü tarafından buranın pazarı açıldı. Çiftçiler olarak memnunuz. Bu işe başlayalı aşağı yukarı 12 yıl oldu. Sebze üretiyorduk ama satamayıp köylerde geziyordum, para kazanamıyordum ama burada çok iyiyim. Fiyatlar burada düşük bir markete gitseniz orada domates 59 lira, biz 25 liraya veriyoruz. Üretici de alıcı da memnun. İnsanlar da bir damak tadı oluşuyor” şeklinde konuştu.

Pazarın maddi ve manevi yönden üreticilere ve tüketicilere faydasından bahseden üretici Güner Gözde “Bu işe başlama sebebim çocuklarım için ilaçsız özel ürünler yetiştirmek. Sonra güzel ürünler elde ettiğimi görüp bu ürünleri komşularım ile paylaştım. Daha sonra organik ürün sertifikası almak istedim. Yeşim hanımın yönlendirmesiyle sertifikalı ürünler yetiştirmeye başladım. Sonra Pazar yerine gelerek beraber kooperatif kurduk. 15 kadın ile beraber başlayarak ürünlerimizi pazarda değerlendirdik. Bizim için maddi ve manevi her açıdan çok güzel oldu. 40 yaşına kadar sadece çocukları ve evi ile ilgilenen birisiydim. Pazar da çok dostum oldu, kendimi daha iyi ifade edebiliyorum” dedi.

Organik pazarda sağlıklı ürünler yetiştirmekle gurur duyduğunu belirten üretici Fatma Andaç “Tarım İl Müdürlüğü ve Orman Bakanlığı ve Yeşim Hanım sayesinde kooperatife girdik. Önceden bahçemde her ürünüm bozuluyordu, ürünlerimi değerlendiremiyordum. Açılan bu pazar sayesinde tarlada ki ürünlerimi buraya getirerek değerlendiriyorum. Hem sıcak paramız oluyor hem de ülkemize ve halkımıza sağlıklı ürünler yetiştiriyoruz. Bununla gurur duyuyorum. Vatandaşlar çok memnun, fiyatlar çok iyi, çok aza bir fark var” diye konuştu.

Pazarda alışveriş yapan bir vatandaş “Bu pazar yaklaşık 2 buçuk ay kadar sürüyor. Bütün ürünler herkesin kendi yetiştirdiği organik, sertifikalı ve zabıta kontrolünde bulunan ürünler.  Burası diğer pazarlardan daha farklı. Buradaki bir domatesi 2 ay bulabilirsiniz. Dünyada her şey GDO’lu olduğu için, buradaki ürünlerin GDO’lu olmadığına inanarak gelip burada alışveriş yapıyoruz. Fiyatların diğer pazarlardan farkı yok” açıklamasında bulundu.

Organik pazarın üretici ve tüketiciye destek açısından önemini dile getiren bir vatandaş “Pazardaki ürünler gerçekten güzel ve kaliteli buluyorum. Bu pazara her pazar geliyorum. İlaçsız ve bahçelerinde yetiştirdikleri ürünleri getirip satıyorlar. Sürekli nasıl yaptıklarını soruyorum, kendi el emekleri olduğunu söylüyorlar. Üreticiye destek vermek ve ne tükettiğimizi bilmek açısından organik pazarlar çok önemli. Diğer pazarlardan fiyat farkı hiç yok, marketlerden daha ucuz olduğunun altını çiziyorum. Üreticiden almak her anlamda daha avantajlı” ifadelerini kullandı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.