Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, verdiği yazılı soru önergelerinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yüksek sıcaklık nedeniyle Kayseri’de bulunan baraj, göl ve göletlerdeki buharlaşma oranını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a Microsoft’un yazılım sisteminde gelişen arıza nedeniyle yaşanan aksaklıklar sonrası ülkemizde kamu kuruluşları ve özel sektörde bıraktığı etkiyi sordu.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’a yazılı soru önergesi verdi. Bakan Yumaklı’ya yüksek sıcaklık nedeniyle Kayseri’de bulunan baraj, göl ve göletlerdeki buharlaşma oranını soran MHP’li Özdemir, Bakan Kacır’a Microsoft’un yazılım sisteminde gelişen arıza nedeniyle yaşanan aksaklıklar sonrası ülkemizde kamu kuruluşları ve özel sektörde bıraktığı etkiyi sordu.
MHP’li Özdemir’in Tarım ve Orman Bakanlığı’na verdiği yazılı soru önergesi şöyle;
2024 yılı genel itibarıyla mevsim etkileri bakımından önceki yıllarla kıyaslandığında daha kurak ve sıcak geçmektedir. Bu durum ülkemizin yaşadığı su stresini daha da fazla etkilemekte, başta tarım olmak üzere hemen her alandaki riskleri artırmaktadır. Bu kapsamda;
1. Kayseri’de bulunan baraj, göl ve göletlerin buharlaşma oranları ölçülmekte midir?
2. Ölçümler yapıldıysa, Kayseri’deki baraj, göl ve göletlerin yıllara göre buharlaşma oranları nasıl gerçekleşmiştir?
3. İklim değişikliği etkisiyle önümüzdeki yıllarda daha sıcak ve kurak meteorolojik vakalarla karşı karşıya kalma riskimizin giderek arttığı göz önünde bulundurulduğunda, Kayseri’de yer alan baraj, göl ve göletlerdeki buharlaşmanın asgari düzeye indirilmesi için bakanlığımızca yürütülen bir çalışma var mıdır?
MHP’li Özdemir’in Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na verdiği yazılı soru önergesi ise şöyle;
ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde 19 Temmuz 2024 günü yaşanan bir arıza, Türkiye dâhil dünya genelinde pek çok sektörün devre dışı kalmasına sebebiyet vermiştir. Yaşanan arıza sebebiyle internet üzerinden hizmet veren ulaşım ve bankacılık işlemleriyle televizyon yayınları kesilmiş, bazı havayolu uçuşları durmuş, borsa ve sağlık alanında dahi önemli aksaklıklar yaşanmıştır. Bu kapsamda;
1. Microsoft merkezli yaşanan sorun, kamu kuruluşlarımızda ve özel sektörde herhangi kalıcı bir etki bırakmış mıdır?
2. Benzer sorunun yaşanmaması için bakanlığınızın üzerinde çalıştığı bir plan var mıdır?
3. Ülkemizde kamu kuruluşlarındaki bilgisayar ve cihazlara dair altyapıda Microsoft’un kullanım oranı kaçtır?
4. Türkiye’de Microsoft haricinde bilgisayar ve diğer cihazlarda kullanılabilecek herhangi bir milli yazılım bulunmakta mıdır? Bu yazılımın daha da yaygınlaştırılması düşünülmekte ve teşvik edilmekte midir?