
Hazine ve Maliye Bakanlığı, başta kafe ve restoranlar olmak üzere hizmet sektöründe varlığını sürdüren işletmelerin POS cihazı yerine IBAN’a göndermeyi zorunlu kılan işletmeleri takibine aldı. Vergi ödememek için IBAN kiralayan işletme sahipleri vergi usulsüzlüğü cezası nedeniyle bir yıl içerisinde toplamda 1 milyon 700 bin TL’lik bir cezai yaptırımla karşı karşıya kalacak.
Son dönemde bazı işletmeler POS cihazının bozuk olduğunu iddia ederek ödemenin IBAN’a havale edilmesini talep ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu iddialar sonrası özellikle kafe ve restoranlara karşı harekete geçerek gelir ile harcama uyumunu analiz edecek. Vergi ödememek için IBAN kiralayanlar ya da hesabını kullandıranlara cezai yaptırımlar uygulanacakken Hukukçu Merve Akıllı, işletmelerin toplamda devlete ödeyeceği vergi miktarının yüzde 35 olduğunu hatırlattı.
IBAN kiralayanların vergi usulsüzlüğü cezası nedeniyle bir yıl içerisinde toplamda 1 milyon 700 bin TL’lik bir cezai yaptırımla karşı karşıya kalacağını söyleyen Akıllı, “Öncelikle IBAN üzerinden para transferi gayet yasal bir durum, her şekilde işletmeler para transferlerine kendi alacaklarını, IBAN numarası üzerinden de alabilirler. Daha farklı senet havale ödeme yöntemleri ile de alabilirler. O noktada bir ödeme serbestisi var, yapılan ödemeler de esasında yasal ama burada biz şununla karşı karşıya kalıyoruz. Burada bir vergi kaçağı durumu oluyor vergi ziyaı durumu oluyor. İşletmeler bu gelirlerini beyan etmek istemiyorlar çünkü bu hesaplara gelen miktarlar üzerinden KDV ve gelir vergisi ödemek durumunda kalabiliyorlar. Kurumlar şahıslar bu şekilde vergilerden kaçabilmek adına para transferlerini gerçekleştiriyorlar. Esasında bizim için asıl önemli olan konu bu verginin kaçırılması durumunda bir cezai yaptırımla karşı karşıya kalması söz konusu işletmenin yahut kurumun bu nasıl bir ceza olur, cezası nedir? Bir işletme düşünelim işletme miktarı 10 bin TL havaleli bir ödeme aldı. Bu bir restoran olsun, kafe olsun yüzde 10 oranında bir KDV yüzde 25 oranında da bir vergi ödemek durumunda. Toplam devlete ödeyeceği vergi esasında yüzde 35 gibi bir rakam ama farklı bir IBAN numarası kullandığı ya da kiraladığı zaman bunun hiçbirini ödemeyecek. Kiralayan da yüzde 10 miktarında belki bir anlaşma sağlayacak bu noktada kesilen her bir fatura için her bir işlem için 3 bin 400 TL’nin altı olmamak üzere yüzde 10 üzerinden bir vergi usulsüzlüğü cezası kesilecektir. Toplamda bir yıl içerisinde 1 milyon 700 bini aşmamak üzere bir ceza yaptırımla karşı karşıya kalıyoruz. Yalnızca bu sadece işletme sahibi için söz konusu olan bir miktar. Bir de vatandaşların aklına şöyle bir soru gelebiliyor; ‘Ben işletmeye gittim yahut şöyle bir kafeye gittim restorana gittim orada böyle bir harcama yaptım. Havale istediler benden pos cihazının arızalı olduğunu söylediler, herhangi bir cezayı yaptırımla karşı karşıya kalır mıyım ya da hukuki bir sorumluluğum olur mu?’ genel itibariyle tüketicinin öyle bir sorumluluğu yok yalnız gönderdiği hesap genelde kiralanmış bir hesap olduğu için MASAK araştırmasına takılabilir. Belirli bir terör örgütünün kullandığı yahut dolandırıcı birinin kullandığı bir hesap olabilir. Bu noktada savcılık kendisini ifadeye çağırabilir, böyle bir durumla karşı karşıya kalabilir” ifadelerini kullandı.