Türkiye’de gurbetçiler dışında yabancı uyruklu vatandaşların da tedavi dağılımı yapıldığında döviz girdisi yükselmesi ve bölgesel olarak düzenlemeler yapıldığında sağlık turizmi dış ticaret açığını kapatabilir. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Diş Hekimi Umut Kural, “ Bizim hizmet ettiğimiz vatandaşlarımız az öncede söylediğim gibi Türk kökenli vatandaşlar. Bizim gurbetçilerimiz ama sağlık turizminde bizim hedeflediğimiz yer artık yabancı uyruklu vatandaşlar. Gerçek anlamda yabancı olan ve ülkeninde ihtiyacı olan döviz girişi açısından hasta portröyüne ulaşmak” diye konuştu.
Yurt dışında ağız sağlığı konusunda gerekli talep arzın karşılanamaması Türkiye’de sağlık turizmini ileri yönde ilerletebilir. Sadece yaz turizminin yapıldığı yerlere nazaran tüm bölgelerde gurbetçilerin dışında yabancı uyruklu vatandaşlara ulaşılması gerekiyor. Bunun için ise turizm acenteleri büyük rol oynuyor“ Türkiye’de diş hekimliği hizmeti dünya çapında çok üst düzey seviyeye geldi. Hızlı bir artış var, bizde Kayseri ve bölgesi olarak artık sağlık turizminin içerisinde yer almak için global diş hekimliğinde kendimize yer arıyoruz” şeklinde konuştu.
“HEDEFLEDİĞİMİZ YER ARTIK YABANCI UYRUKLU VATANDAŞLAR”
Kayseri ve bölgesinin Sağlık turizminde ki yeri ve hedeflerinden bahseden Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Umut Kural, “Sağlık turizmi yıllardır tüm vatandaşlarımız da bilirler özellikle Anadolu coğrafyasında bizim gurbetçi vatandaşlarımıza hizmet eder seviyede. Anadolu için kendi bölgemiz için konuşuyorum ama sağlık turizimi dediğimiz daha geniş bir yelpaze var. Bizim hizmet ettiğimiz vatandaşlarımız az önce de söylediğim gibi Türk kökenli vatanşlar. Bizim gurbetçilerimiz ama sağlık turizminde bizim hedeflediğimiz yer artık yabancı uyruklu vatandaşlar. Gerçek anlamda yabancı olan ve ülkemizde gerçek ihtiyacı olan döviz girişi açısından hasta portröyüne ulaşmak. Belki bundan yirmi yıl önce otuz yıl önce konuşamazdık ama günümüz itibari ile Türkiye’de diş hekimliği hizmeti dünya çapında çok üst düzey seviyeye geldi. Çok hızlı bir artış var, bizde Kayseri ve bölgesi olarak artık sağlık turiziminin içerisinde global diş hekimliğinde kendimize yer arıyoruz. Yurt dışından ülkeye döviz girişi ülke için çok büyük bir nimet ve ülkeler bu şekilde gelişir” ifadelerini kullandı.
“SAĞLIK TURİZMİ TÜRKİYE’NİN DIŞ TİCARET AÇIĞINI KAPATACAK SEVİYEDEDİR”
Sağlık turizmine gerekli ilgi ve alaka gösterildiğinde dış ticaret açığının kapanacağını vurgulayan Umut Kural, “Dış ticaret açığı dediğimiz bir şey var bu dışarıdan aldıklarınız ile dışarıya sattıklarınız arasında ki dengesizlik, ben çok rahat ifade edeyim ki sağlık turizmi Türkiye’nin dış ticaret açığını kapatacak seviyeye gelmesi çok hayal değil. Tekrar altını çizerek ifade ediyorum, sağlık turizmi Türkiye’nin dış ticaret kapatacak seviyededir. Tabii bunun için çoklu çalışmak lazım hekimlerin bireysel çalışması neredeyse hiçbir anlam ifade etmez. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin KDV avantajı gibi veyahut vize avantajı gibi sağlık turizmi için ülkemize gelen yurt dışı hastalarına sağladığı olanaklar var. Olanakların ülkelerde duyurulması ve sağlık turizmi acentelerinin birazcık daha bu konuda aktif olması bu sorunu da çözecektir. Turizmde gelir yaklaşık yüzde 20 yüzde 30 bandında değişir tam veriyi bilmiyorum. Gelen her 100 doların 30 doları bize kalıyor. Sağlık sektöründe bu böyle değil. Dental sektörde gelen her 100 Doların 90 Doları belki de 95 Doları ülkeye girer ve dışarı geri çıkmaz. O yüzden söyledim dış ticaret açığını kapatabilir. Nihayetinde bize kalan net para düşünüldüğünde. 200 Milyon Dolarlık bir ihracattan ise 20 Milyar Dolarlık bir sağlık turizmi geliri daha iyidir” dedi.
HABER: HAMZA EMİN USTA – İSMAİL ÇİLDAŞ