reklam
hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

SICAK HAVALARDA SU TÜKETİMİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Son Güncelleme :

01 Temmuz 2024 - 16:20

/ 152 views kez okundu.
SICAK HAVALARDA SU TÜKETİMİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Sıcaklıkların rekor seviyelerde seyir izlediği şu günlerde, su tüketimi hayati önem taşıyor. Günlük su tüketiminin ortalama 2-3 litre olması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Deniz Demircan, yeterli sıvı alınmadığı takdirde idrar renginde değişim olacağını belirtti.

Bunaltıcı sıcaklıklar Türkiye’yi etkisi altına alırken Kayseri’de mevsim normallerinin üzerinde seyrederken su tüketimi hayati önem taşıyor. İnsan sağlığı için suyun önemli olduğunu ifade eden Diyetisyen Deniz Demircan, “Yaz mevsiminde sıvı ihtiyacı normal zamanlara göre daha fazla artar. Bunun nedeni sıcak havalarda terleme yoluyla daha fazla su kaybedilmesidir. Yeterli sıvı alınmazsa dehidrasyon riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Vücudun susuz kalması, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk ve kabızlık gibi birçok sağlık sorununa yol açabilir. Yaz aylarında su tüketimi vücudun ihtiyacına göre dengeli ve uygun bir şekilde olmalıdır. Sağlıklı kişilerde su ihtiyacı, yaşa, çevresel koşullara yapılan fiziksel aktiviteye göre değişebilir. Günlük ortalama 2 ile 3 litre arasında su tüketilmelidir. Yeterli sıvı alınmazsa idrarda renk değişimi olabilir. Koyu renkte oluşan idrar, suyun az tüketildiğinin göstergesidir. Alkollü ve gazlı içeceklerden kaçınmalıyız” dedi.

“SU TÜKETMEK İÇİN CANIMIZIN İSTEMESİNİ BEKLEMEYECEĞİZ”

Yaz sıcaklarının vücutta sıvı kaybına neden olması dolayısıyla su içmek için susamanın ve canımızın su istemesinin beklenmemesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Demircan, “Canımız istemese de su içmemiz gerekiyor. Bazı kişiler ‘Suyu içemiyorum, zehir gibi geliyor’ şeklinde söylüyor bu durumda da suya limon, nane, taze meyveler ekleyerek bunu hani tatlandırabiliriz. Kesinlikle canımızın istemesini beklemeyeceğiz su tüketmek için. Günlük bu 2-3 litre arasındaki suyumuzu tüketmemiz gerekiyor. Gece de gün boyu içmeyip, aşırı gece susadığını söyleyen danışanlarım oluyor. Hepsini bir anda gece yüklenmenin doğru olmadığını söylüyorum. Ama hani reflüsü olan midesinde ülser olan, gastrit olan kişilere de gece uyumadan bir iki saat önce bu sıvı tüketimini kesmesi gerektiğini söylüyorum çünkü bu sefer yemek borusundan yukarıya doğru bu sıvılar çıkabiliyor ve insanlara rahatsızlık verebiliyor. Su içmeyerek, çay, kahve içerek sıvı ihtiyacını giderdiğini söylüyor herkes. Ama bu yanlış bir şey çünkü çay ve kahve diüretik (idrar söktürülmesi) etkili aslında. Daha fazla su atıyor vücuttan. O yüzden aslında onları içtikten sonra daha fazla bunun yerine koymak için daha fazla su tüketmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.