Tarımdaki verimliliği artırmak için Samagro Ejder isimli bir gübre üzerinde çalışmalar sürüyor. Samanağası Tarım Market’in katkılarıyla profesörler tarafından hazırlanan bu gübre, verimi artırmasının yanı sıra içindeki elementler sayesinde toprağı temizleyecek. Geliştiriyor oldukları gübre üzerine açıklamalarda bulunan Kemal Elönü, “Toprağın tabanına ve yüzüne kimyasallardan arındırabilmek için içerisine silisyumu, leonarditi ve kükürtü ekleterek yaptırdığımız bir gübre çeşidimiz var. İnşallah bunların tescil çalışması şu an aşamalı bir şekilde devam ediyor. Bu gübrelerde bizim yaptıracağımız gübrede ismi inşallah ‘Samagro Ejder’ olacak” diye konuştu.
Son yıllarda artan kuraklık tarımı olumsuz yönde etkilemeye başladı. Kuraklık ve kimyasal gübreler nedeniyle tarımdaki verimlilik düşüyor. Toprağın verimliği ve artan kuraklığa karşı önlem olarak içerisinde çeşitli elementler içeren ‘Samagro Ejder’ adında yeni bir gübre üzerinde çalışıyor. Samanağası Tarım Market’in katkılarıyla profesörler tarafından üretilen gübrenin içinde silisyum, kükürt ve leonardit bulunuyor. Gübre içerisinde bulunan elementlerin toprak için faydalarından bahseden Kemal Elönü, “Toprağımızda silisyum miktarı çok az olduğu için ya da gübre formunda olmadığı için taşımakta sıkıntı çekiyor. Biz bu yüzden silisyumu getirttirdik, toprağımızı hem çözsün hem parçalasın hem de bitkiye taşısın. Yani o yüzden de kuraklığa engel olması için silisyumun yüzde on su tutma kapasitesi var” dedi.
“ÜLKEMİZDE TOPRAĞIMIZI KALİTELİ HALE GETİRMEMİZ LAZIM”
Toprağı kimyasaldan arındırmak için belli elementler içeren taban gübresi kullanılmasının öneminden bahseden Samanağası Tarım Market’in sahibi Kemal Elönü, “Her zaman söylediğimiz gibi bu ülke topraklarını bizim iyileştirmemiz, güzelleştirmemiz lazım. Yani bu yabancı ülkelerdeki topraklar ne kadar suyu tutuyor veyahut ne kadar kaliteliyse kendi topraklarımızı da o kadar kaliteli hale getirmemiz lazım. Bununla alakalı çiftçilerimize diyoruz ki misal toprağımızı iyileştirmek adına kükürt kullanalım, çiftçiye ağır yük geliyor, leonardit kullanalım çiftçiye ağır yük geliyor, silisyum kullanalım çiftçiye ağır yük geliyor biz bunları çiftçiye ağır yük olmasın diye, çiftçimizin bildiği bir şey var kimyasal gübre toprağa zarar veriyor. Toprağın tabanına ve yüzüne kimyasallardan arındırabilmek için içerisine silisyumu, leonarditi ve kükürtü ekleterek yaptırdığımız bir gübre çeşidimiz var. İnşallah bunların tescil çalışması şu an aşamalı bir şekilde devam ediyor. Bu gübrelerde bizim yaptıracağımız gübrede ismi inşallah ‘Samagro Ejder’ olacak. Bunda yüzde otuz üç fosfor içerecek, yüzde yirmi silisyum içerecek, yüzde on iki azot ve yüzde yirmi leonardit, yüzde beş kükürt. İçerisinde demir, çinko, nikel, sülfirik asit aynı zamanda bakteri olacak. Bu içerisinde ki kimyasallar bitkimizin ihtiyacı. Bu kimyasalları mecbur kullanmamız gerekiyor. İnşallah zaman gelecek onlardan da tamamen kurtulacağız ama şu an da bu kimyasalları kullanmadan ürün alamıyoruz. Ondan dolayı da biz bu gübreyi yapmaya karar verdik. Allah kısmet ederse buğdaylarımızın tabanına gübre attıklarında sadece kimyasal atmayacaklar” ifadelerine yer verdi.
VERİM ARTIŞI YÜZDE YİRMİYE ÇIKACAK
Üretecekleri gübrenin topraktaki verimin en az yüzde yirmi artıracağını söyleyen Kemal Elönü, “Toprağın tabanına attığımız gübrelerin içerisinde leonardit, kükürt ve silisyum aynı zamanda bakteri, bu dört element bizim topraklarımızı işlememize yarıyor. Topraktaki silisyum ne işe yarıyor, önce leonarditden bahsedelim. Toprağımızı çözüyor, parçalıyor. Kükürt: Toprağımızı parçalıyor. Silisyum: Hem toprağımızı parçalıyor hem çözerek toprakta ki parçaladığı elementlerin tamamını bitkiye taşıyor. Silisyum o yüzden çok önemli. Biz normalde kükürtü atıyoruz kükürt toprakta ki bağlı fosforumuzu, kirecimizi çözüyor fakat bunu taşıyan toprağımızda ki silisyumdur. Toprağımızda silisyum miktarı çok az olduğu için ya da gübre formunda olmadığı için taşımakta sıkıntı çekiyor. Biz bu yüzden silisyumu getirttirdik, toprağımızı hem çözsün hem parçalasın hem de bitkiye taşısın. Yani o yüzden de kuraklığa engel olması için silisyumun yüzde on su tutma kapasitesi var. O yüzden de toprağımıza yağmur yağdığı zaman bilin ki yüzde on daha fazla yağıyor silisyum olduğu zaman. Şimdi çiftçilerimiz kesinlikle benim bu üreteceğim dediğim gübreyi arazisin tamamına kullanmasın, arazisinin yarısına da kullanmasın, arazisinin yüzde onuna kullansın ki arada ki etkiyi gördüğü zaman gelecek sene ekeceği araziyi de çoğaltacak, bizden alacağı gübreyi de şu an kullandığının iki katına çıkartacak. Bunun sebebi de bizim bu kullandığımız gübrelerde verim artışını yüzde yirmi artmasını düşünüyor ve temenni ediyoruz” şeklinde konuştu.