Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (KSMMO) Başkanı Ali Yedikaya, asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada, “En çok konuşulan AGİ oldu” dedi.
Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (KSMMO) Başkanı Ali Yedikaya, katıldığı bir televizyon programında, geçtiğimiz günlerde açıklanan Asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Asgari ücretten çok asgari geçim indiriminin (AGİ) konuşulduğunu kaydeden Yedikaya, “Asgari ücret rakamları açıklandı. 2022 yılında uygulanacak Asgari ücrete 50.54 oranına bir zam yapıldı. En düşük Asgari ücret 4 bin 253 TL oldu. Asgari ücret açıklandı ama çok konuşulmadı. En çok konuşulan AGİ oldu. Asgari ücretli çalışanlardan artık bir Verginin alınmayacağı ile ilgili bir çalışma yapıldı. Bu çalışma yapıldı ama biz bu çalışmanın aslında doğru olmadığını, çeşitli platformlarda dile getirdik. TÜRMOB’a yazdığımız önergeleri dile getirdik. Çünkü net Asgari ücrete ulaşan bir kişi brüt 6 bin 732 TL alması gerekirken, asgari ücretin 4 bin 253 ulaşması gereken kişi vergiler yok olduğunda 5 bin 4 TL gibi rakamla yapıyor. Biz bunun yanlış olduğunu, ileride sıkıntılar çıkartacağını ve bir haksızlığa neden olacağını sık sık gündeme getirdik. Dünde meclisten bir ayarlama yapılarak sadece asgari ücretlilere vergi muafiyeti değil diğer çalışanlara asgari ücretin brütü tutarında bir muafiyet uygulanacağını söylediler. Bu da bizi memnun etti” ifadelerini kullandı.
KSMMO Başkanı Yedikaya, değerlendirmesine şu şekilde devam etti: “Dün SGK İl Müdürümüz ile bir kısa toplantı yaptık. İl Müdürümüze TÜRMOB olarak çalışma yaptığımızı, şuan da genel başkanımızın ve yönetiminin Mecliste Plan Bütçe Komisyonunda olduğunu, bunun büyük ihtimal çözüleceğini söyledi. Çünkü orada yaptığı tablolardaki yanlış hesaplama mı diyelim, haksızlık mı, diyelim o da kendisini rahatsız etmiş. Kendisi de bu durumdan rahatsız. Bizde gerekli yerlere bunları ileterek bu karışıklığın ortadan kalkmasını istedik. Biliyorsunuz AGİ bekar ve evli çocuk sayısına göre 5 kişiye kadar değişiyor. Aslında buradaki kriter asgari ücret ile çalışan üzerinden vergi alınmamasıydı. Bu doğru bir karardı ama biz bunu asgari ücretli çalışanlara yapılmaması gerektiğini dile getirdik. Çünkü; tecrübe kazanmış 6 ila 7 bin TL üzerinde brüt ile çalışan kişilerde bu istikrarsızlığa neden olacak. Kimse bu rakamlar üzerinde çalışmak istemeyecek. Çünkü 6 bin 700 TL brüt ile çalışan 5 bin 4 TL brüt maaş ile çalışanın net maaşı 4 bin 253 TL olacak. Biz bunun olmaması gerektiğini, bunun özel sektöre çok fazla sıkıntı yaratacağını, insanların herkesle asgari ücretten anlaşma yapacağını, kayıt dışı çalışmanın yine artacağını söyledik. Biz mali müşavirler serbest meslek erbabıyız. Bizlerde vergi dilimi yüzde 15’den başlıyor, yüzde 40’a kadar gidiyor. Bizde vergi ödüyoruz. Yani böyle bir unsur olacaksa tabi ki asgari ücretli çalışanlardan vergi alınmasın ama bunu tabana yaymak ve her şeyinde tam kriteri oluşması için bizde diyoruz ki; mecliste ki görüşmelerimizde serbest meslek erbapları ve diğer ücretliler diğer çalışanlardan da asgari ücretin brütü kadar unsur vergi dışı bırakılsın” dedi.